VOLLEYSCORES
LIVESCORE
INLOGGEN

Zet sport niet op de reservebank!

58 Vlaamse sportfederaties, 20.000 sportclubs en 1,4 miljoen sporters lanceren open brief aan Overlegcomité en GEMS

Beste leden van het Overlegcomité,
Beste experten,

De sportclubs en -federaties zitten op hun tandvlees. Leden haken af, eisen hun lidgeld terug of willen volgend seizoen geen lidgeld meer betalen. Een deel van de 300.000 vrijwilligers, de broodnodige helpende handen die onze clubs draaiende houden, zegt zijn of haar geliefde club vaarwel. Scheidsrechters en trainers stellen hun eigen jarenlange engagement in vraag. We vragen op het volgende Overlegcomité een belangrijke houvast voor de 20.000 Vlaamse sportclubs en 1,4 miljoen sportende Vlamingen. Haal ons eindelijk van de reservebank. Een exitplan voor corona is niet compleet zonder een prominente plaats voor sport.

Collectieve mentale dip

Elke dag of week een vaste sportafspraak geeft mensen een fysieke én mentale boost. Maar wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven, UGent en VUB naar de impact van corona op ons welzijn, is duidelijk: 55% van de jongeren sport of beweegt minder sinds de start van de pandemie. 75% van de sporters mist zijn of haar oorspronkelijk sportgedrag, met als voornaamste redenen het sociaal contact, de manier waarop er gesport kan worden, en de gezelligheid. Niet kunnen sporten in groepsverband zorgt voor de collectieve mentale dip waar we ons nu in bevinden.

We begrijpen dat jullie andere sectoren belangrijker vinden in de relance. Ook wij gaan graag terug een pint drinken op het terras of een voorstelling bijwonen in het theater. Maar sporten zorgt toch ook voor heel wat voordelen voor de maatschappij? Het Britse Journal of Sports Medicine zette het enkele weken geleden nog extra in de verf: covid-patiënten die niet of nauwelijks sport beoefenden, lopen een veel groter risico om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Ze belanden ook vaker op intensieve zorgen en de kans dat ze sterven ligt gevoelig hoger. Ook onze eigen Steven Van Gucht trok vorige week aan de alarmbel in de kranten: “Patiënten die tijdens de derde golf in het ziekenhuis belanden, zijn jonger en kampen vaker met overgewicht”, luidden de koppen.

Waarop wachten jullie dan nog? Waarom blijven jullie de sportsector stiefmoederlijk behandelen? Waarom komen wij helemaal achteraan in de rij van sectoren die mogen heropenen? Wij willen en kunnen een belangrijk deel van de oplossing zijn.

De sportsector heeft een duidelijk plan klaar om herop te starten. Eén dat niet alleen unaniem gedragen wordt door alle sportfederaties en clubs in ons land, maar dat ook de virologen afklopten en gesteund wordt door de Vereniging van sport- en keuringsartsen en Gezond Sporten Vlaanderen. De experten zijn het met ons eens: voor tennis, kajak, paardrijden, golf, zeilen en vele andere buitensporten zouden we opnieuw veilig en voor alle leeftijden wedstrijden kunnen organiseren. En ook voor indoorsporten zoals badminton, de vechtsporten, fitness en volleybal zijn perfect contactloze trainingen mogelijk. De clubs wachten tot jullie eindelijk een duidelijke beslissing nemen over de concrete richtlijnen en ventilatienormen die ze moeten volgen.

Kleine lesjes van het leven

Vergeet ook niet dat kinderen, jongeren én volwassenen in hun sportclub de kleine lesjes van het leven leren: verantwoordelijkheid opnemen, samen werken naar een doel, strategisch denken, leren winnen en verliezen. Dat soort onderwijs krijg je niet zomaar in een cursus op school, maar is een noodzakelijke aanvulling op de vaardigheden die in de klas ontwikkeld worden.

We vragen ons af waarom de politieke actoren 1,4 miljoen Vlamingen al sinds het overlegcomité op 5 februari – ondertussen 3 maanden en 7 overlegcomités geleden – telkens opnieuw teleurstellen. Het voelt alsof we tijdens de coronaversoepelingen van het veld gestuurd zijn, zonder dat we een kans kregen om ons tussen de lijnen te bewijzen. Onze oproep is duidelijk: via een opstart van alle outdoorsporten voor alle leeftijden, van alle competities buiten en een duidelijk perspectief voor de indoorsporten, willen wij actief deelnemen aan de relance.
Ondertekend door:

Vlaamse Sportfederatie
Gezond Sporten Vlaanderen
Vereniging van Sport- en Keuringsartsen
Risicovechtsportplatform
Fitnessbe.Vlaanderen

En de sportfederaties:

Badminton Vlaanderen
Basketbal Vlaanderen
Boogsport Vlaanderen
Cricket Vlaanderen
Cycling Vlaanderen
Danssport Vlaanderen
Federatie van Amateurs Motorcrossbonden van Vlaanderen
FROS Multisport Vlaanderen
Gezinssport Vlaanderen
Golf Vlaanderen
Gymfed
Judo Vlaanderen
KAVVV & FEDES
Klim- En Bergsportfederatie
Koninklijke Belgische Korfbalbond – Vlaamse Liga
Landelijke Rijverenigingen
Motorsport Vlaanderen
OKRA-SPORT +
Orienteering Vlaanderen
Paardensport Vlaanderen
Parantee-Psylos
Peddelsport Vlaanderen
Rugby Vlaanderen
Skate Vlaanderen
Sneeuwsport Vlaanderen
Sporta-Federatie
Sportievak
Squash Vlaanderen
S-Sport // Recreas
Taekwondo Vlaanderen
Tennis Vlaanderen
Triatlon Vlaanderen
Vlaamse Atletiekliga
Vlaamse Baseball En Softball Liga
Vlaamse Boogsport Federatie “Liggende Wip”
Vlaamse Handbal Vereniging
Vlaamse Hockey Liga
Vlaamse Ju-Jitsu Federatie
Vlaamse Karate Federatie
Vlaamse Kickboks, Muaythai En Mixed Martial Arts Organisatie
Vlaamse Organisatie Voor Internationale Volkssporten
Vlaamse Reddingsfederatie
Vlaamse Roeiliga
Vlaamse Schaatsunie
Vlaamse Schermbond
Vlaamse Schietsportkoepel
Vlaamse Tafeltennisliga
Vlaamse Traditionele Sporten
Vlaamse Vechtsport Associatie
Vlaamse Wielrijdersbond
Vlaamse Wushu Federatie
Vlaamse Zwemfederatie
Voetbal Vlaanderen
Volley Vlaanderen
Wandelsport Vlaanderen
Waterski & Wakeboard Vlaanderen
Wind En Watersport Vlaanderen